Recepten

Kookworkshop Thais in Amsterdam

Wat een leuk cadeau kreeg ik voor mijn verjaardag! Een kookworkshop Thais georganiseerd door Dun Yon Cooking samen met mijn zus en een vriendin. Gisteren was het dan zo ver, we hebben met een leuke groep kookliefhebbers genoten van een avond in Thaise sferen. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

De kookworkshop vond plaats boven een gezellige Toko in hartje Amsterdam. Twee Thaise dames heetten ons vriendelijk welkom en de sfeer in de groep was meteen ontspannen. Allereerst werd ons het menu uitgelegd:

  • Gefrituurde wontonvellen met een kip/garnalen vulling – Kiauw Krob
  • Thaise kip sate met komkommer pickle & satésaus
  • Gestoomde vis in bananenblad – Ho Mok Talay
  • Gegrilde kleefrijst in bananenblad

De groep werd verdeeld over twee kookeilanden en vervolgens verdeeld in duo’s. Ieder duo koos één gerecht en met de groep maakte je zo het hele menu. Mijn zus en ik waren verantwoordelijk voor de Kiauw Krob en gingen (net als de anderen) lekker aan de slag.

Af en toe werden we bij elkaar geroepen voor een korte uitleg. Bijvoorbeeld over hoe wontonvellen te vullen en vouwen, of hoe de bananenbladeren te gebruiken.

bananenblad

Na ongeveer twee uur koken gingen we aan tafel. Iedereen had ondertussen aardig trek gekregen. Gelukkig stond de tafel vol met onze zelf klaargemaakte lekkernijen en was er genoeg!

Na de voor- en hoofdgerechten snel terug de keuken in voor het toetje: een bananenblad gevuld met gezoete kleefrijst en babybanaan. Aan ons de opdracht het bananenblad zo te bewerken dat we ons eigen toetje konden herkennen. Dit zorgde voor hilarische versies! Hartjes, spikes, golfjes, de mooiste figuren werden uit het blad geknipt om vervolgens gevuld op de gril te belanden. Ook dit was heerlijk, geserveerd met kokos ijs.

thais3

Na het toetje was de workshop afgelopen. Een aantal deelnemers, waaronder wij, gingen hierna nog met onze Thaise docent mee de Toko in voor uitleg over bijzondere Thaise ingrediënten. Wist je bijvoorbeeld dat er een soort zetmeelstof in goedkope rijst zit om deze te laten plakken? En dat authentieke, Thaise rijst dit niet nodig heeft?

Het was een onwijs leuke en leerzame avond en je zou je het zelf leuk vinden een Thaise kookworkshop te volgen? Kijk dan zeker eens op de website van Dun Yong in Amsterdam. Echt een aanrader!

Cheesecake met chocoladetopping

Deze cheesecake maakte ik voor het eerst toen 2 vrienden bij ons kwamen eten. Hij was heerlijk! En ook nog eens makkelijk om te maken. Ik deel graag het recept met jullie.

Ingrediënten cheesecake:

  • 150 gram biscuitjes (ik gebruikte bastogne-koeken)
  • 15 gram geroosterde, geschaafde amandelen
  • 60 gram gesmolten (room)boter
  • 75 gram pure chocolade
  • 150 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter zure room
  • 600 gram roomkaas (ik gebruikte monchou)
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze cheesecake:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet je springvorm (van ongeveer 23 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Breek de koekjes in kleine stukjes en maal ze samen met de amandelen fijn. Roer er dan de boter door en druk dit geheel goed aan in de springvorm. Bak dit 15 minuutjes in de oven tot het goudbruin is.

Zet de oventemperatuur terug naar 140 °C.

Smelt de chocolade. Dit kan au-bain-marie (boven een pan met heet water) of voorzichtig in de magnetron. Zet dit vervolgens apart.

Meng de overige ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde, dikke massa. Het kan ook met een mixer, maar dan is de kans groter dat je uiteindelijk klontjes in de cheesecake krijgt. Giet de cheesecake-mix op de bodem en verdeel er voorzichtig de chocolade over. Dit kun je doen door het van een grote lepel af te laten lopen.

Bak de taart 30 minuten. De vulling langs de rand is dan hard, maar het midden voelt zacht aan. Dit hoort! Laat de cheesecake buiten de koelkast helemaal afkoelen en zet in de koelkast tot je het gaat eten. Dan is ‘tie op zijn lekkerst!

Ik heb de cheesecake geserveerd met verse frambozen en geroosterde amandelen. Maar iedere fruitige topping is heerlijk!

Heb je zelf een leuke serveertip? Laat deze dan achter bij de reacties of stuur een mailtje naar info@lienskeuken.nl.