Focaccia


In mijn eerste video laat ik je zien hoe ik een focaccia maak. Een heerlijk Italiaans brood voor bij de borrel, lunch of bij het diner. Toegegeven, je hebt er even de tijd voor nodig maar het is zoooo de moeite waard! Een zelfgebakken brood is iets om trots op te zijn! Ik vulde deze met tomaat en basilicum maar de mogelijkheden zijn eindeloon. Stukjes gekookte aardappel, stukjes blauwe kaas, rozemarijn, enz. enz.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 325 milliliter handwarm water
  • Zout
  • Olijfolie
  • Tomaatjes
  • Basilicum
  • Polenta

Zo maak je het:

Doe de gist bij het water en roer dit door. Zet even aan de kant zodat het gist ‘wakker’ wordt.

Meng in een grote kom de bloem met een snuf zout en wat olijfolie. Doe hier het water/gist mengsel bij en roer met een houten lepel tot het deeg te stevig wordt om te roeren. Bestuif je aanrecht met wat bloem en stort het deeg erop uit. Kneed dit nu zo’n 5 minuten stevig door tot je een mooi elastisch deeg krijgt dat niet meer plak. Laat dit nu 45 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.

Strooi na 45 minuten wat polenta onderin de bakvorm waarin je het brood gaat bakken. Leg het deeg in de vorm. Maak er een dunne rechthoek van. Druk met je vingers gelijkmatig kuiltjes in het deeg en smeer het hele oppervlak in met olijfolie.

Nu het is tijd het brood te vullen. Druk in de kuiltjes een blaadje basilicum en een stukje tomaat. Als het brood gelijkmatig gevuld is is het tijd voor de tweede rijs. Dek het weer af, en laat het 45 minuten rijzen op een warme plek.

Bestrooi het ongebakken brood na 45 minuten met wat grof zout en bak het vervolgens zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Wanneer het brood uit de oven komt is het lekker er nog wat olijfolie over te verdelen. Daar wordt het brood zacht en smeuïg van, maar het verliest niet zijn knapperige korst. Wacht zo’n 10 minuten met het uit de vorm halen, presenteer vervolgens op een snijplank en geniet van je zelfgebakken focaccia!

, , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.