Gehaktballetjes alla Norma

Een heerlijk Italiaans hoofdgerecht en weer eens iets anders dan de standaard gehaktballetjes in tomatensaus. Dit recept voor ‘polpette’ (gehaktballetjes) alla Norma is budgetproof en simpel. Ik maakte er polenta bij, maar een goede aardappelpuree is minstens net zo lekker.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • een half bosje verse peterselie (ongeveer 20 gram)
  • 400 gram rundergehakt
  • 20 gram venkelzaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 eetlepels zoete chilisaus
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 250 gram polenta (deze kocht ik bij de Hoogvliet)
  • 50 gram boter
  • geraspte Parmezaanse kaas naar smaak

Bereidingswijze:

Hak de peterselie fijn en meng deze door het gehakt samen met wat peper en zout. Vorm hier 20 gelijke balletjes van en rol ze door de venkelzaadjes. Vind je de zaadjes te grof? Dan kun je ze even fijnhakken.

gehaktballetjes

Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in een beetje olijfolie. Snijd de aubergine in kleine blokjes en bak 5 minuten op wat hoger vuur mee tot ze goudbruin zijn.

Doe hier vervolgens de tomatenblokjes, balsamicoazijn en chilisaus bij en laat de saus zo’n 10 minuten pruttelen. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Bak ondertussen de gehaktballetjes aan in een aparte pan tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Het is niet erg als ze nog niet door en door gaar zijn, ze mogen nu namelijk verder garen in de saus.

De balletjes en de saus zijn klaar, het tijd voor de polenta. Bereid deze volgens aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruikte op 250 gram polenta ongeveer 1,3 liter water en heb dit 35 minuten zachtjes laten pruttelen (je hebt ook snel kook polenta, deze heb ik helaas niet kunnen vinden). Roer regelmatig, anders koekt het aan op de bodem van de pan. Als de polenta gaar is mag het vuur uit. Voeg de boter, Parmezaanse kaas, peper en zout toe en laat dit met de deksel erop een paar minuten ‘rusten’.

Doe een flinke schep van de polenta op een bord en lepel hier de gehaktballetjes met de saus op. Garneer met wat verse peterselie en geraspte kaas. En dan.. Aanvallen!

 

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangemerkt *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.