Kruidnootjestaart


Ja hoor, het is alweer bijna zover. Komende vrijdag is het 5 december. Reden voor een leuk Sint-recept dacht ik zo! Met een beetje van mezelf en een beetje inspiratie van Dr. Oetker (maar dan zonder de pakjes en zakjes) heb ik deze heerlijke kruidnootjestaart gemaakt. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Zelf heb ik een klein taartje gemaakt (doorsnede springvorm 18 centimeter). Hiervoor heb ik tweederde van het recept gebruikt. Maar heb je een normale springvorm (doorsnede 26 centimeter), dan kun je onderstaand recept volgen.

Ingrediënten:

  •  6 eieren, gesplitst
  • 175 gram kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 90 gram gesmolten boter (voor het biscuit)
  • 250 gram boter op kamertemperatuur (voor de botercrème)
  • Pot speculoospasta
  • 60 gram poedersuiker
  • 125 milliliter melk
  • kruidnootjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in. Leg voor de zekerheid ook een bakpapiertje op de bodem.

Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker luchtig. Door ze apart op te kloppen krijg je extra luchtig ei en dus een luchtige cake.

Spatel vervolgens de bloem door de eidooiers. Dit wordt een stijf deeg. Doe hier iets minder dan de helft van het eiwit in en spatel zo het dikke eidooier-mengsel wat losser.

Spatel dan heel licht en luchtig de rest van het eiwit en de gesmolten boter door. Meng dit niet te lang! De lucht gaat er namelijk snel uit.

Doe het geheel in de springvorm en bak dit ongeveer 35 minuten. Wanneer de bovenkant te donker wordt kun je dit afdekken met aluminiumfolie. Prik af en toe met een satéprikker in de cake om te kijken of het mengsel gaar is (de prikker komt in dat geval schoon uit de cake). Laat de cake helemaal afkoelen.

Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg hier langzaam aan de melk bij. Zo wordt het geheel wat zachter en luchtiger. Voeg naar smaak speculoospasta toe. Ik heb ongeveer 4 grote eetlepels gebruikt.

Snijd de cake doormidden en besmeer 1 helft met de speculoos-botercrème. Leg hier vervolgens wat kruidnootjes op.

 

Doe de bovenkant weer op de taart en gebruik de rest van de crème om de taart helemaal mee te besmeren. Een deegkrabbertje (zie foto) is hier handig voor maar een lepel of groot mes werkt ook prima.

_MG_0445

Druk vervolgens de kruidnootjes in de taart. Begin onderaan en werk zo naar boven toe. Het staat extra leuk als je de kruidnootjes laat verspringen (zoals je kunt zien op de grote foto). Zet de taart, als je er nog niet meteen van gaat genieten, in de koelkast. Tip: Wacht niet te lang met opeten. De kruidnootjes worden anders zacht!

Veel plezier met het maken van deze taart en een fijne Sinterklaas!

 

,

Eén reactie op “Kruidnootjestaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.