Uiensoep met salie


Een fijn recept voor de koude winterdagen: uiensoep. Extra speciaal door de kruidige smaak van salie. Lekker om een grote pan van te maken en wat je over hebt in te vriezen. Benieuwd hoe ik deze maak? Lees dan verder!

Voor deze soep moet je wel de tijd nemen. Alleen dan worden de uien heerlijk zacht en zoet. Omdat de uien vrij lang moeten stoven gebruik ik een pan met een dikke bodem. Dan voorkom je dat het aanbrandt. Voor ruim 4 personen heb je het volgende nodig:

Ingrediënten:

  • 5 grote witte uien
  • 5 grote rode uien
  • 2 preien
  • 5 tenen knoflook
  • flinke handvol verse salie
  • 30 gram boter
  • scheut olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • zout & peper
  • bouillonblokjes (ik vind runderbouillon het lekkerst)
  • 4 dikke sneeën bruin brood
  • belegen/oude geraspte kaas (of een andere lekkere pittige kaas)

Bereidingswijze:

Snijd de uien in dunne, halve ringen. Doe hetzelfde met de prei nadat je deze goed hebt gewassen. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Hak de salieblaadjes iets fijner.

Verhit de boter en olie in de pan. Bak hierin zachtjes de salie en knoflook tot de knoflook wat zachter is en de keuken heerlijk ruikt! Doe dan alle ui en prei erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat de uien zachtjes stoven. Een half uur met de deksel erop, en een half uur zonder deksel. Roer af en toe goed over de bodem zodat er niks aanbakt.

Na een uur stoven zijn de uien heerlijk zacht. Doe er vervolgens de bloem bij en bak dit 5 minuutjes mee. De bloem zal de soep straks ietsje gaan binden. Blus de boel af met ongeveer 2 liter kokend water en roer goed door om klontjes te voorkomen. Voeg naar smaak bouillonblokjes toe (ik gebruikte er 2) en laat de soep nog ongeveer een kwartiertje rustig pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor. Op de hoogst mogelijke temperatuur, of op de grillstand.

Doe de soep in de soepkommen en leg er de sneeën brood op (snijd deze indien nodig op maat). Strooi daar vervolgens flink wat kaas op en zet de kommen in de oven tot de kaas gegratineerd is zoals op de foto.

Tip: lekker om er voor het serveren een klein scheutje balsamicoazijn overheen te doen.

Eet smakelijk!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.