Oostenrijkse keuken

Wat gaat de tijd toch snel. Mijn 8-daagse vakantie in het prachtige Oostenrijk is voorbij gevlogen! Bergen, sneeuw, schnaps, maar natuurlijk ook heerlijk eten zijn dingen waar ik met plezier aan terugdenk. Reden genoeg om een aantal ervaringen met jullie te delen.

Ik verbleef in Zell am Ziller, een gemeente in de oostelijke deelstaat Tirol. Het dorp telt ongeveer 1800 inwoners en grenst aan het skigebied Zillertal Arena (het grootste skigebied in Zillertal). Behalve 139 kilometer aan piste vind je hier genoeg eetgelegenheden en authentieke gästhauses waar je de echte Oostenrijkse specialiteiten kunt vinden.

Iedere piste komt uit op een gezellig houten hutje waar je overal nagenoeg dezelfde maaltijden kunt bestellen. Onder andere schnitzel, kaiserschmarren (stukken gebakken deeg), bratkartoffeln (gebakken aardappels) en apfelstrudel behoren tot de ultieme pisteklassiekers.

Mocht je ooit naar dit gebied gaan dan is er één tentje waar je wat mij betreft de lekkerste schnitzels kunt krijgen: Rosi’s schnitzelhuette. Wat deze eetgelegenheid onder andere zo bijzonder maakt is dat het alleen op ski’s te bereiken is. De schnitzels worden op bestelling gepaneerd en gefrituurd en zijn mega groot! Hieronder een van de kleinste exemplaren op de kaart.

schnitzel

Een specialiteit die ik in een wat meer lokaal restaurant heb mogen proberen (Hubertushof) is ‘gems goulasch mit knödeln’. Een stoofgerecht met stukjes gems in een heerlijke saus. Daarbij werd klassieke rodekool geserveerd en een aantal knödeln. Dat zijn gekookte bollen aardappeldeeg die vervolgens in plakken gesneden worden. Een aanrader!

gemsgoulasch

Daarnaast heb ik natuurlijk genoeg andere dingen gegeten en gedronken, zowel op de pistes als daarbuiten. Heerlijke apfelstrudel met vanillesaus, hertencarpaccio, warme chocolademelk en schnaps (gedestilleerde drank).

Als ik aan de Oostenrijkse keuken denk, denk ik aan warme, winterse gerechten met veel aardappels en deegspecialiteiten. Precies het soort eten waar je trek in hebt na een dag sneeuwpret. Behalve het eten is het een prachtig land, zowel in de zomer als de winter.

Een bezoek waard dus!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangemerkt *